رابطه بین رژیم غذایی و شروع یائسگی
مطالعات زیادی در مورد ارتباط عوامل ژنیتکی و فردی و محیطی با سن شروع یائسگی انجام شده اما مطالعات کمتری در مورد تأثیر رژیم غذایی بر سن شروع یائسگی وجود دارد.
مطالعه ای که توسط مجله اپیدمیولوژی و سلامت جامعه در آمریکا منتشر شد، ارتباط بین نوع غذایی که زنان به طور منظم می خورند و سنی که در دوره یائسگی قرار می گیرند را مشخص کرد.محققان دریافتند برخی از گروه های غذایی می توانند بر سن شروع یائسگی تأثیر بگذارند.
آنها دریافتند که زنانی که به طور منظم از ماکارونی و برنج تصفیه شده استفاده میکردند، زودتر یائسگی را تجربه میکنند، در حالی که زنانی که رژیم غذایی آنها بیشتر بر روی ماهی، لوبیا و سایر حبوبات متمرکز بود، در سنین بالاتر یائسگی را آغاز کردند.
هر وعده روزانه ماهی روغنی، لوبیا و سایر حبوبات که یک زن مصرف میکرد، به طور متوسط 3.3 سال تاخیر در شروع یائسگی داشت. و به ازای هر وعده اضافی ماکارونی و برنج تصفیه شده که یک زن در روز می خورد، یائسگی به طور متوسط 1.5 سال زودتر بود.
محققان همچنین دریافتند که مصرف بیشتر دو ماده مغذی، ویتامین B6 و روی نیز به نظر می رسد که یائسگی را به تاخیر می اندازد، به ترتیب 0.6 و 0.3 سال. علاوه بر این، گیاهخواران در این مطالعه در سنین کمتری نسبت به گوشت خواران به سن یائسگی رسیدند.
مشخص نیست که دلیل این موضوع چه هست، اما حدس ما بر این هست که حبوبات حاوی آنتی اکسیدان هایی هستند که ممکن است قاعدگی را برای مدت طولانی تری حفظ کنند. آنتی اکسیدان های موجود در حبوبات و اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی های خاص ممکن است اثر محافظتی بر روی تخمک های زنان داشته باشد و اساساً به حفظ آنها برای مدت طولانی تر و به تاخیر انداختن شروع یائسگی کمک کند. .
از سوی دیگر، منابع کربوهیدرات تصفیه شده در رژیم غذایی می تواند یائسگی را تسریع کند، زیرا این غذاها خطر مقاومت به انسولین را افزایش می دهند، که می تواند در تولید هورمون اختلال ایجاد کند.کربوهیدرات های تصفیه شده خطر مقاومت به انسولین را افزایش می دهند که می تواند با فعالیت هورمون های جنسی تداخل کند و سطح استروژن را افزایش دهد که این ممکن است تعداد چرخه های قاعدگی را افزایش دهد که منجر به اتمام سریعتر تخمک می شود.
پیام این مطالعه تقریباً با توصیههای غذایی برای پیشگیری از بیماریهای مزمن و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی مطابقت دارد. یعنی، خوردن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل، همانطور که فواید سلامتی را به همراه دارد ، علاوه بر این به طور بالقوه یائسگی را برای چند سال متوقف می کند.
یائسگی در سنین پایین تر با کاهش تراکم استخوان و خطر بیشتر پوکی استخوان، بیماری های قلبی عروقی، افسردگی و در برخی موارد مرگ زودرس مرتبط است.
در حالی که به طور کلی یائسگی در سن های بالاتر احتمالا سالم تر است، اما با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، تخمدان و آندومتر همراه است. میانگین سن یائسگی 51 سال است و زنان شرکت کننده در این مطالعه نزدیک به این عدد بودند و میانگین سنی در یائسگی 50.5 سال بود.
هر چند این مطالعه تاثیر غذاهای ذکر شده را بر تعجیل یا تعویق یاوسگی را ثابت نمی کند، اما مطمئناً به دانش محدودی که در حال حاضر در مورد اینکه چرا برخی از زنان زودتر از دیگران یائسه می شوند کمک می کند. ”
مورد دیگر این هست که این مطالعه نشان میدهد برخی از عوامل رژیم غذایی به ویژه سطوح پایین کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی ممکن است با یائسگی زودتر مرتبط باشد.
بسیار امیدوار کننده هست که این مطالعه دستور العمل غذایی برای به تاخیر انداختن یائسگی ارائه می دهد. اما متأسفانه، محدودیت بزرگ این مطالعات مشاهده ای، ناتوانی آنها در اثبات این است که رفتار رژیم غذایی در واقع باعث یائسگی زودرس می شود. تا زمانی که چنین مدرکی نداشته باشیم، با قطعیت نمی توانیم ادعا کنیم تا مردم رژیم غذایی خود را تغییر دهند.
صرف نظر از اینکه آیا تحقیقات در نهایت ثابت میکند که رژیم غذایی بر سن یائسگی تأثیر میگذاردیا نه، مستندات زیادی وجود دارد که نشان میدهد پیروی از یک الگوی غذایی سالم از جمله مقدار زیادی ماهی چرب و حبوبات واقعا مفید و ضروری است، چه به دنبال سلامتی بهتر باشید یا یائسگی دیرتر.