یکی از مهمترین دوران زندگی و رشدی فرزندمون دوره بارداری هست،در دوران بارداری اینکه تغذیه مادر چقدر میتونه اهمیت داشته باشه که فرزندی که در بطنش داره پرورش پیدا میکنه به اندازهای کافی تغذیه بشه و کمبود تغذیه نداشته باشه ،بسیار اهمیت داره.یعنی صرفا سلامت جنین در بطن مادر نیست سلامت جنین در سالهای آینده و حتی در سالهای بزرگسالی به میانسالی و سالمندی هم به اون ایام دوران بارداری بستگی داره که خیلی میتونه حائز اهمیت باشه .به عنوان مثال کمبودهایی که به لحاظ فقر آهن ممکنه که وجود داشته باشن میتونن زمینهی بیماریهای مزمن مثل دیابت مثل چاقی رو درسنین بالاتر فراهم بکنن، پس خیلی اهمیت داره .
لازمه که وقتی ما در مورد دوران بارداری صحبت میکنیم چند قدم برگردیم عقب بریم به دوران پیش از بارداری. مادر باید مطمئن بشه کمبود آهن ، کمبود اسید فولیک نداره چیزی که الان در پروتکلهای بهداشتی ما وجود داره ، یعنی مادری که میخواد اقدام به بارداری داشته باشه حتما به لحاظ کمخونی بررسی میشه .
پس حتما چک بکنید که کمبود تغذیه به لحاظه فقر آهن وجود نداره اما در دوران بارداری قاعدتا در سه ماه اول وزن زیادی افزایش پیدا نمیکنه ، نهایت یک کیلو و حتی ممکنه که مادر در خیلی مواقع متوجه بارداریش هم نباشه، در این ایام قاعدتا هر چیزی که جنین داره تغذیه میکنه از ذخایر مادر و سلولهای عصبی هستند که بیشترین تکثیر در این ایام رو دارند .
اگه به لحاظ تغذیه ای ، فقری در مادر وجود داشته و مادر متوجه بارداریش نباشه ، قاعدتا این تکثیر سلولهای عصبی به اندازه و به کفایت نخواهد بود و می تونه زمینه ساز کاهش توان ذهنی و فکری بچه در سال های آینده باشه.پس خیلی خیلی مهمه که ما در دوران بارداری مطمئن بشیم که مادر از قبل از دوران بارداری مشکلی به لحاظ تغذیهای نداره .در سه ماهه های بعدی دوران بارداری باید چک بکنیم که به مرور وزن افزایش پیدا بکنه .تقریبا بین چهارصد گرم تا پونصد گرم در هفته.
بسته به وزن اولیه مادر و بسته به اینکه مادر در چه ماهی از دوران بارداری قرار داره میتونه این افزایش وزن متغیر باشه. اما باید درنظر داشته باشیم که این افزایش وزن ، به علت افزایش بالای کربوهیدرات نباشه بلکه باید پروتینها و سبزی ها و میوهها نقش بسیار مهمی در برنامهی غذایی مادر داشته باشند که به این ترتیب ما اطمینان داشته باشیم که هم پروتیئن ، هم املاح معدنی و هم ویتامین ها برای مادر تنظیم و تامین بشه. این که چه مقدار از چه چیزی باید بخوریم ،نیازمند اطلاعات دقیقتری نسبت به هر مادر هستش بنابراین مشاورههای فردی و حضوری که مادران میتونن با متخصصین تغذیه داشته باشند میتونه خیلی کمک کننده باشه .پس اگر اقدام به بارداری میخوایم بکنیم حتما باید چک بکنیم که قبل از این اتفاق نسبت به کمبود ریز مغذی ها همه ی مادران چک بشن و در صورت وجود کمبود حتما قبل از دوران بارداری این مساله رو برطرف بکنن . چاقیهای قبل از دوران بارداری می تونه نسبت به اینکه مشکلاتی رو برای فرزند در دوران جنینی ایجاد بکنه و مسایل زمینهی بارداری رو افزایش بده خیلی میتونه خطرناک باشه .پس حتما حتما اگر وزن مناسبی هم نداریم نسبت به کاهش وزن قبل از وارد شدن به دوران بارداری اقدام بکنیم